Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Brak sprzęgła w AR 147 JTDm

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    KRK/Zwoleń
    Auto
    Alfa 147 Distinctive JTDm 16V 150KM

Unhappy Brak sprzęgła w AR 147 JTDm

Witam serdecznie wszystkich alfoholików,

To mój pierwszy post, jednak forum śledzę już od dłuższego czasu. Wczoraj dopadł mnie problem z często opisywanym sprzęgłem, mianowicie, po zatrzymaniu się na światłach – nie mogłem spod nich ruszyć Nie dało się wrzucić żadnego biegu, dopiero po chwili, gdy zgasiłem silnik, wrzuciłem 1-szy bieg i ponownie uruchomiłem silnik udało mi się ruszyć i z trudem zmienić na wyższy tak, aby dojechać do domu. Wygląda na to, że pomimo wciśniętego pedału, układ nie jest prawidłowo wysprzęglony. Przed i po awarii nie zauważyłem żadnych niepokojących odgłosów, wycieków etc.

Kilka zebranych faktów:
    Alfa 147 1.9 JTDm 16V 150KM 2005r
    Pedał sprzęgła pracuje normalnie – brak zmian w stosunku do sytuacji sprzed awarii;
    Brak ubytku płynu hamulcowego – poziom OK;
    Hamulce działają bardzo dobrze – więc myślę że sam płyn też jest OK;
    Po wbiciu 1-ego biegu i uruchomieniu silnika - auto lekko ciągnie pomimo wciśniętego sprzęgła;
    Do zmiany biegu trzeba użyć naprawdę dużo siły;
    Nie ma problemu z wyrzuceniem biegu na luz;
    Nie ma problemu z przeniesieniem napędu – jeżeli bieg jest już wrzucony, auto przyspiesza normalnie;
    Na postoju przy wyłączonym silniku nie ma problemu ze zmianą biegów;
    Objawy takie same zarówno na ciepłym jak i zimnym silniku.
    Sprzęgło wg. poprzedniego właściciela robione ok. 30kkm temu, sam osobiście przejechałem z tego ok. 15kkm – bezawaryjnie.

Ta sprawa wydaje mi się inna niż w opisywanych dotychczas wątkach, tam były problemy z nieszczelnościami pompy/wysprzęglika, zapowietrzonymi układami etc. Po przeczytaniu wątków dotyczących problemów ze sprzęgłem nie znalazłem objawów pasujących do z mojego przypadku. Na forum dt. Opla omegi jeden z kolegów miał identyczne objawy i winne okazało się „zacieranie sie łożyska wale korbowym prowadzącego wałek sprzęgłowy” Czy taki element występuje również w naszych silnikach ?

Juto chyba będę zaprowadzał auto do mechanika, ale przed tym chciałbym zapytać Was o zdanie, czy ktoś miał podobny przypadek, jakieś doświadczenia ? Może coś doradzić ? Sorry za trochę przydługie wypracowanie ale chciałem opisać wszystko co do tej pory nasunęło mi się na myśl.

Z góry dzięki za każdą konstruktywną wypowiedź.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Sprawdź czy dobrze pracuje pompa sprzęgła. Jeżeli wysprzęglik jest na zewnątrz skrzyni, to jedna osoba wciska pedał sprzęgła a druga patrzy na ramię wysprzęglika ile się przesuwa. Do tej czynności należy zdjąć akumulator i podstawę. Jeżeli tu będzie OK to wtedy szukamy przyczyny w środku skrzyni.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Alfa i Omega Avatar veet
    Mieszka w
    PCT/PO/SCZ/SZ/RSA
    Auto
    Brera 2.4

Domyślnie

Sypnęło się albo łożysko albo słoneczko docisku szlak trafił... tak czy siak, komplet do wymiany. Można wysprzęglnik sprawdzić, ale jak dla mnie jeśli nie ma ubytku płynu to z nim wszystko ok...

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    KRK/Zwoleń
    Auto
    Alfa 147 Distinctive JTDm 16V 150KM

Domyślnie

Dziękuje za odpowiedź !

Wczoraj wróciłem wieczorem zmęczony, a zanim poczytałem o tym problemie było już za późno żeby grzebać coś przy aucie. Dzisiaj niedziela więc nie wypada…

Jutro sprawdzę układ pompa-wysprzęglik. O ile powinno się wysunąć jego cięgno przy wciśniętym pedale ? Jakiego rzędu są to wielkości ?

Co jeśli wysprzęglik jest montowany w obudowie skrzyni ? Jest inna metoda poza zrzucaniem skrzyni żeby go sprawdzić ?

Do ADMINA - przepraszam za emotkę w tytule tematu, coś musiałem zamieszać na touchpadzie podczas jego tworzenia.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Niestety nie powiem Ci o ile powinno się wychylać ramię , ale wysprzęglik wysuwa się parę cm.

A i tak wydaje mi się, że trzeba ściągać skrzynię do reszty
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::