Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: brak sprzęgła w AR 156 1.8TS

Młody84
    Gość

Domyślnie brak sprzęgła w AR 156 1.8TS

Witam wszystkich! mam problem z moją Alfą problem polega na tym że jadąc samochodem po chwili sprzęgło się traci i niemoge zmienić biegu! muszę wysiąść z auta i odpowietrzyć układ i sprzęgło powraca! wczoraj wymieniłem oringi od wężyka który wchodzi do wysprzęglika, odpowietrzyłem układ i jeździłem cały dzień bezproplemu. wsiadam rano ipedał sprzęgła bez żadnych oporów wpadł w podłoge ale go odbiło spowrotem. po odpowietrzeniu wszystko znowu wróciło do normy!!! wie ktoś co może być?? czy wysprzęglik czy pompa sprzęgła??? a może coś innego???

kaiowas
    Gość

Domyślnie

Stawiam na wysprzeglik,zobacz czy od dołu na łaczeniu silnik -skrzynia nie widac wycieku płynu,zobacz tez czy sucho jest przy pompie,

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

według mnie to pompa,czasem przepuszcza.dlatego sprzęgło raz jest a raz nie ma
    czeka cię wymiana pompki sprzęgła kolego.

możesz też kupić pompkę z anglika (ok 50zł) w dobrym stanie,przełożyć środek i będzie ok.ja tak mam od ponad roku i jest super.

moja druga ulubienica...

Młody84
    Gość

Domyślnie

pompka jest sucha więc chyba zaczne od wysprzęglika. dużo jest roboty żeby go wymienić??

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulietta 1,4 170km

Domyślnie

u mnie jak padł wysprzęglik po odpaleniu samochodu i wciśnięciu pedału sprzęgła łożysko na wysprzęgliku piszczało/wyło/.zauważyłeś u siebie taki objaw.
    poza tym przy wymianie wysprzęglika wato zobaczyć w jakim stanie jest sprzęgło.
    jak też się kończy to wymień.

pracy jest sporo bo trzeba dostać się do skrzyni i sprzęgła i rozebrć,więc jak pisałem wcześniej jak sprzęgło też się kończy to wymień razem z wysprzęglikiem

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar MAJESTICAR156
    Mieszka w
    Leszno/Wrocław
    Auto
    AR 156 1.8

Domyślnie

Ja ostatnio wymieniłem komplecik sprzęgło, wysprzęglik, i pompe sprzęgła(pedał). Wszystko przez to, że sprzęgło zawsze pracuje w tych samych położeniach - nie ma regulacji. Ono było powodem zniszczenia dwóch następnych części gdyż zjechane sprzęgło spowodowało rozerwanie kaptura wysprzęglika i wyciek płynu. Idąc dalej po złożeniu wszystkiego okazało sie że pompa sprzęgła też padła nie szło jej za chiny odpowietrzyć...objawy przed wymiana były takie - brak możliwości wrzucenia biegu 1,2 itd, wsteczny zgrzyt.. a do tego zapadajacy sie nie odbijajcy pedal i wycieki na wierzchniej stronie skrzynki. Po wycieku płynu w skrzyni polecam wymienic rowniez sprzeglo ponieważ płyn z układu sprzęgła mocno przylega i złożenie tego w poźniejszym czasie równało by sie z poślizgiem sprzęgła(Czyszczonko nie pomaga).pozdro
    PRZECZYTAŁ, OBADAŁ I ZBADAŁ NOI ZATWIERDZIŁ MAjESTIC

Młody84
    Gość

Domyślnie

po odpaleniu i wciśnięciu sprzęgła nic niewyje. pedał wpada w podłoge i powraca ale niewysprzęgla. więc niewiem na co obstawiać najpierw czy pompa czy wysprzęglik

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar MAJESTICAR156
    Mieszka w
    Leszno/Wrocław
    Auto
    AR 156 1.8

Domyślnie

A odbija do końca? najlepiej nastawić sie na wszystko
    PRZECZYTAŁ, OBADAŁ I ZBADAŁ NOI ZATWIERDZIŁ MAjESTIC

Młody84
    Gość

Domyślnie

odbija do końca

ViP Rowerzysta Avatar b.piotrus
    Mieszka w
    Otmuchów
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD, Mazda CX-7 2,3

Domyślnie

Wygląda na pompę- po prostu przepuszcza i nie wytwarza odpowiedniego ciśnienia. Nowa pompa kosztuje trochę ponad 100zł, wymiana też nie jest jakoś bardzo skomplikowana. Myślę, że ogólnie powinieneś zmieścić się w 200-250zł.
    Alfa Romeo GT 1,9JTD, Mazda CX-7 2,3,