A więc tak dla potomnych ponieważ nie mogę znalezc nic podobnego w sieci oraz sil manualnych juz powoli brak,z pozoru prosta sprawa-sterownik (w tym przypadku motronic M1.7) wyrzuca flash code
1255-czujnik położenia wałka rozrządu.
Sam czujnik wg katalogów i pomiarów powinien mieć 1Kohm i ma tyle a temperatura za bardzo nie zmienia jego wskazan,moze o delikatnie.Próby z adaptacją czujników wału z innych aut etc 164 i podobnych nie dają rezultatów,pojazd na zimno jeszcze jakoś chodzi,wyższ obroty-2000/min do momentu ocieplenia wtedy nie da się dodać gazu bo dławi się i ostentacyjnie gaśnie lub jedynie powyżej 2000 pracuje ale zejscie ponizej skutkuje zgasnieciem
Sprawdzone przejscie na okablowaniu ecu-wtyczka i sama wtyczka również zmieniona
Sprawdzony rozrząd,ciśnienie sprężania,wymienione czujniki spalania stukowego,przepływomierz i LPG też nie przeszkadza,sprawdzone przekazniki.
Jedyne co mnie nie pokoi to czasami wywalała bład 1226 czyli ECU sucks...ale nie zawsze
No właśnie,w sierpniu zmieniałem nagrzewnice bo lało po stopach,z tego powodu zamierzam sprawdzic sam sterownik,być może płyn mu pomogł,sytuacja nastąpiła od razu po zmianie kabli,kabli które zakupiłem z metra cięte,i teraz tak,mają po 1.4Kohm a niby podaje serwisówka 2.5kohm przy czym nie sądze zbytnio że to akurat ma wpłym ponieważ w przypadku busso z kablami wielokrotnie się ratowało na różne sposoby te przesadnie drogie komplety(szczególnie trwałość sentecha jest mocno dyskusyjna stąd wolałem dopłacić za przewód) w każdym razie silnik nie daje objawów przebicia na kablach a w ciemnośći jest ciemno bez przebić więc odpada.Rozkruszony katalizator ale wydech drożny-sonda pracuje prawidłowo
Pytanie brzmi jeśli ECU nie jest uszkodzone to co?gdzie?którędy dalej jeśli wymiana czujnika nie pomoże?
Czy ktokolwiek się spotkał z podobnym przypadkiem i może coś podpowiedzieć sensownego a propos działania czujników w ecu m 1.7 i ogólnie aut starszych