Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: Reflektory przednie

Użytkownik Romeo Avatar Xofer
    Mieszka w
    Mikorzyn
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta

Domyślnie Reflektory przednie

Chciałbym wypolerować reflektory przednie, bo są tak jak by troszkę podżółkłę, choć na zdjęciach tego nie widać ale jak przyłożymy do mojej lampy nowy klosz to ewidentnie widać różnicę. Lampy już wymontowywałem więc wiem co jest z czym, jednak nie rozbierałem nigdy klosza. Czy ktoś ma z tym doświadczenie ? Ktoś rozbierał, czy mogą być jakieś problemy, czym-jak wypolerować ?

Użytkownik Romeo Avatar Yacek
    Mieszka w
    Warszawa-Ursus
    Auto
    BMW E38

Domyślnie

Polerowania samemu nie zrobisz, trzeba zanieść do fachowca. jednak powinno wystarczyć porządne umycie klosza - jeśli to tylko zżółknięcie - pomoże umycie dobrym detergentem od środka. Szlifowanie robisz wtedy, kiedy jest spore zmatowienie szkła od uderzajacych kamyczków, piasku itd.

Rozbiórka lampy nie jest trudna. Zdejmujesz klipsy mocujące klosz (3 dół, 3 góra) i delikatnie podważasz szkło uważając na uszczelkę aby sie nie porwała. Czasem się porządnie "zassie", a że dodatkowo jest lekko posmarowana uszczelniaczem ciężko wychodzi. Ja sie starałem zawsze wyciagać szkło z uszczelką, a potem delikatnie oddzielałem od szkła.
    Jak zdejmiesz szkło, trzeba wyjąć ramkę otaczająca odbłyśnik. Jest na wciskowe zaczepy góra i dół w rogach, więc delikatnie podważasz i wyciagasz.
    Potem odbłyśnik długich z ramka soczewki - mocowany jest na zaczepach wciskowych i kulowych regulacji - ostrożnie pociagasz, nic na siłę
    na końcu mozesz odkręcić soczewke od odbłysnika - 4 wkręty, przy jednym brak podkładki - zapamietaj przy którym ;-)
    broń Boże nie czyśc odbłysnika na mokro niczym - wystarczy na sucho przetrzeć delikatną szmatką. jak odbłyśniki w złym stanie - oddac do regeneracji. jest kilka zakładów które robią to profesjonalnie, także wysyłkowo. Mogę podać namiary na prv. Ja pierwszym arzem dałem do zakładu w Wawie i niestety spartaczyli (nowa wartswa schodziła płatami po dówch tygoidniach:/)
    to chyba tyle.
    Acha, przy montażu lampy i podczas osadzania żarówki uważaj aby odbłysnik nie wyskoczył z zaczepów regulacji - cżesto niestety to się zdarza
    Ostatnio edytowane przez Yacek ; 20-01-2011 o 21:45
    Były: AR 164 2.0V6 TB 1995, AR 164 Q4 1994...... jest BMW E38

Mieszka w
    Mikorzyn
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał Yacek Zobacz post
    Polerowania samemu nie zrobisz, trzeba zanieść do fachowca. jednak powinno wystarczyć porządne umycie klosza - jeśli to tylko zżółknięcie - pomoże umycie dobrym detergentem od środka. Szlifowanie robisz wtedy, kiedy jest spore zmatowienie szkła od uderzajacych kamyczków, piasku itd.

Rozbiórka lampy nie jest trudna. Zdejmujesz klipsy mocujące klosz (3 dół, 3 góra) i delikatnie podważasz szkło uważając na uszczelkę aby sie nie porwała. Czasem się porządnie "zassie", a że dodatkowo jest lekko posmarowana uszczelniaczem ciężko wychodzi. Ja sie starałem zawsze wyciagać szkło z uszczelką, a potem delikatnie oddzielałem od szkła.
    Jak zdejmiesz szkło, trzeba wyjąć ramkę otaczająca odbłyśnik. Jest na wciskowe zaczepy góra i dół w rogach, więc delikatnie podważasz i wyciagasz.
    Potem odbłyśnik długich z ramka soczewki - mocowany jest na zaczepach wciskowych i kulowych regulacji - ostrożnie pociagasz, nic na siłę
    na końcu mozesz odkręcić soczewke od odbłysnika - 4 wkręty, przy jednym brak podkładki - zapamietaj przy którym ;-)
    broń Boże nie czyśc odbłysnika na mokro niczym - wystarczy na sucho przetrzeć delikatną szmatką. jak odbłyśniki w złym stanie - oddac do regeneracji. jest kilka zakładów które robią to profesjonalnie, także wysyłkowo. Mogę podać namiary na prv. Ja pierwszym arzem dałem do zakładu w Wawie i niestety spartaczyli (nowa wartswa schodziła płatami po dówch tygoidniach:/)
    to chyba tyle.
    Acha, przy montażu lampy i podczas osadzania żarówki uważaj aby odbłysnik nie wyskoczył z zaczepów regulacji - cżesto niestety to się zdarza
    Lampa porysowana ani nic z tych rzeczy nie jest, nawet nie jest zbyt mocno zżółknięta ( zresztą w stopce masz link do mojej alfki to oceń ) jednak nic się nie stanie jak troszkę wyczyszczę Mój dobry znajomy ma myjnie ręczną, robi i to całkiem profesjonalnie np renowacje lakieru, z tym że w tej chwili jest w niemczech więc nie mam z nim kontaktu, myślisz że on coś by pomógł ?

Mieszka w
    Warszawa-Ursus
    Auto
    BMW E38

Domyślnie

jak nie jest porysowana to ostra gąbka w dłoń, ludwik i jedziesz ;P będzie jak nowa

J.

Mieszka w
    Mikorzyn
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta

Domyślnie

jak nie jest porysowana to ostra gąbka w dłoń, ludwik i jedziesz ;P będzie jak nowa

J.
    W poniedziałek będe walczył Dam znac jak poszło

Mieszka w
    Warszawa-Ursus
    Auto
    BMW E38

Domyślnie

Cytat Napisał Xofer Zobacz post
    Chciałbym wypolerować reflektory przednie, bo są tak jak by troszkę podżółkłę, choć na zdjęciach tego nie widać ale jak przyłożymy do mojej lampy nowy klosz to ewidentnie widać różnicę. Lampy już wymontowywałem więc wiem co jest z czym, jednak nie rozbierałem nigdy klosza. Czy ktoś ma z tym doświadczenie ? Ktoś rozbierał, czy mogą być jakieś problemy, czym-jak wypolerować ?

a tak BTW - sa na rynku nowe lampy Boscha do 164 super - chyba niacałe 600 PLN sztuka... jak już wymieniasz wszystko po całości to moze Cię zainteresuje :-)

Mieszka w
    Mikorzyn
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta

Domyślnie

a tak BTW - sa na rynku nowe lampy Boscha do 164 super - chyba niacałe 600 PLN sztuka... jak już wymieniasz wszystko po całości to moze Cię zainteresuje :-)
    Już się tym interesowałem, narazie troszkę trzeba przystopować bo w mojej branży w tej chwili jest kiepski sezon, ale w marcu będę się za nimi oglądał, jeszcze zobaczę jak to będzie wyglądało po wyczyszczeniu, narazie tego nie robiłem bo auto jeszcze w ASO. Dziękuwa za pamięć.

ViP Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 75 2.0 TS 148KM, 1988r, Talbot Matra Rancho, 125p '71, 126p '85 Łada 2103

Domyślnie

pozowole sobie sprostowac jest tylko lewa z tego co ja wiem magazyn bosch nie ma ich od 2 lat ...
    ProMoto-Expert Sklep z częściami do aut 502709007 zapraszam

http://www.forum.alfaholicy.org/pozo...naukowego.html

Sprzedam AR 33, 1.7 92 MKIII kontakt priv

Mieszka w
    Mikorzyn
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta

Domyślnie

Też w sumie jestem ciekaw, bo zacząłem się tym interesować i rozmawiałem z amigasem no i jest tylko jedna