Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Pozycyjne prawy tył + lewy przód, gasną w kilka sekund po przekręceniu kluczyka

ViP Alfa i Omega Avatar Lopezius
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 SW 1,9 JTD

Domyślnie Pozycyjne prawy tył + lewy przód, gasną w kilka sekund po przekręceniu kluczyka

Witam.

Mam problem, jak w temacie. Najpierw myślałem że padła mi żarówka, ale okazało się że jest inaczej.

Wygląda to następująco: wkładam kluczyk w stacyjkę, przekręcam i wszystkie światła świecą, ale w momencie kiedy gasną kontrolki wyłączają sie też dwa światła pozycyjne, tylne prawe i przednie lewe.

Szukałem już na forum ale podobnego problemu nie znalazłem. Temat żarzących się postojówek przy wyłączonym aucie już przerabiałem i wtedy był to padnięty układ na płytce obrotomierza, czyżby znowu się tam coś pochrzaniło ???

Miał ktoś coś podobnego?
    Była: 145 - 1,3 Boxer
    Jest: 156 - 1,9 JTD SW

Użytkownik Znawca Avatar tomasz switala
    Mieszka w
    piła
    Auto
    alfa 156 2,4jtd

Domyślnie

kolega jak masz znajomego z alfa to podmien obrotomierze, bedziesz wiedzial czy znowu to samo

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 SW 1,9 JTD

Domyślnie

No właśnie, też o tym pomyślałem, tylko jest problem by znaleźć kogoś kto mógłby wypożyczyć na chwilę sprawny obrotomierz. Miałem nadzieję że ktoś miał już ten sam problem i od razu ustalę sprawcę ale to chyba nie będzie łatwe.
    Na razie skłaniam się ku wymianie (po raz kolejny) tego nieszczęsnego scalaka na płytce, boję się tylko co będzie jak się okaże że to nie to.

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 SW 1,9 JTD

Domyślnie

Na początku przepraszam że piszę sam pod sobą, ale nie było chętnych do pisania w międzyczasie.

Jak na razie problem został wyeliminowany, scalak wymieniony i pozycyjne świecą. Jak długo (???) niewiadomo, bo wymieniałem go już drugi raz w ciągu 3 lat. Został mi jeszcze jeden na zaś w dawcy z benzyniaka

Konkrety gdyby ktoś miał kiedyś podobny problem:

Nazwisko sprawcy : VND810M lub VND05BSP (układ scalony sterujący światłami, oznaczenie zależne od wersji posiadanego, najpierw miałem ten pierwszy potem ten drugi i teraz znów ten drugi) , UWAGA nie są identyczne, różnią się układem dwóch pin'ów dlatego lepiej by wymieniał je ktoś kto się na tym zna.

Miejsce występowania: płytka obrotomierza

Koszt wymiany: nie wiem, jak się ma kumpla elektronika i układ to 4-pak browara

Foty tego gada znajdziecie w poniższych tematach:

http://www.forum.alfaholicy.org/156/...a_postoju.html
    http://www.forum.alfaholicy.org/foru...meo_156_a.html

Na razie to tyle

Pozdrawiam

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

Masakra z tym scalakiem
    Nie dosc ze trudno to kupic to jeszcze jak widac dosc czesto pada i to nie tylko w AR
    Podejrzewam ze spora czesc nawet nie wie ze ma go uszkodzonego bo nie zawsze daje to zauważalne efekty, tak jak bylo to u mnie
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl