Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Temat: UBEZPIECZENIE - WAŻNE proszę przeczytać

Użytkownik Romeo Avatar Krusz
    Mieszka w
    Warszawa / Lancaster UK
    Auto
    156 1.8TS '02

Domyślnie

W każdym razie - mając porównanie obu systemów uważam, że ten który mamy jest korzystniejszy dla ~90% społeczeństwa, tak naprawdę narzekają tylko ludzie którzy mają auta "sezonowe", ale imho jak masz pieniądze na drugie, trzecie i dziesiąte auto które głownie stoi w garażu i traci wartość, to te pare stówek za ubezpieczenie go Cię nie zbawi.

Twin Spark Compressore - Na pohybel hejterom - Szalone 0.5bara
    Mazda mx5 - bokiem, na glebie i z kierownicą po złej stronie.
    "Nothing is "good" for daily driving that's not OEM. So by that logic don't turbo your car. Don't make it faster. Don't do anything. Go buy a bus pass."

Użytkownik Romeo Avatar Dziaru
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    155 2,0TD / 155 2,0TS / 155 1,8TS 8V / 155 2,0 16V / 164 2,0 TS 8V

Domyślnie

A ja powiem wam że , każdy pojazd musi mieć OC to porażka mam dwie Belle ( jedna w przeciągu ostatniego ubezpieczenia jeździła tylko 3 dni ) no ale OC muszę płacić za dwa samochody - głupota straszna - już myślałem aby napawać numery na kielichach i zrobić tak aby dwie miały ten sam numer bo , no dwoma samochodami jeszcze nie udało mi się jeździć .

Jest to nabijanie kasy firmom ubezpieczeniowym itd.

A co do przedłużania OC , powiedzcie mi w jakiej firmie tak jest żę CIę nie informują ? Mbank wysłał mi miesiąc wcześniej ofertę z przedłożeniem ubezpieczenie i o dziwo stawka była taka sama ( więc ktoś coś ciśnie kity że Mbank nagle mu zwiększył składkę ) z Proama miałem identycznie , listownie przyszło wszystko jakieś 3 tygodnie przed , i stawka też utrzymana .
    Więc , Panowie siejecie zamęt , i proste jest nie myślisz płacisz a usprawiedliwianie tego typu że zapomniałem jest żałosne - życie to nie przedszkole !

PS Krusz

Kocham Model 155 , chciałbym mieć ze 4 sztuki , które za jakieś parę lat bede mógł sobie je zrobić ale niestety nie jestem w stanie tego zrobić ponieważ , płacić OC za każde , tego nie wytrzymam . ( a znajdź za 5 lat Alfę 155 za śmieszne pieniądze ? )
    Jest tyle perełek za śmieszne pieniądze , i aż serce się kraje że idą na złom tylko dlatego że czy jeździsz czy nie jeździsz płacić trzeba .

Kolejna sprawa dlaczego ubezpieczenie jest uzasadnione od pojemności ? bo Co? mniejsza możliwość że będzie gość się scigał ? To jest dopiero poroniony pomysł ?
    Kupisz V6 3,0 i gdzie to wykorzystasz? wszędzie dziury trza chamować , fotoradary , natłok w miastach - no nie przyciśniesz i jeszcze masz zapłacić większe ubezpieczenie . Nie wspomnę że taki silnik pali więcej , zatem Państwo ma więcej podatku z paliwa . Więc???

WYJAŚNIJCIE MI TO ??
    Ostatnio edytowane przez Dziaru ; 02-05-2013 o 00:33

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał Dziaru Zobacz post
    Kolejna sprawa dlaczego ubezpieczenie jest uzasadnione od pojemności ?
    To jest akurat szczyt głupoty systemu. Brak słów.

no ale OC muszę płacić za dwa samochody - głupota straszna
    A to nie jest do końca głupota. Jeśli masz dzieci lub żonę - oni także musieliby płacić OC za użytkowanie Twoich aut. I to nie podlega dyskusji. Ja uważam, że jest dobrze. (Zawsze mogłoby być gorzej ).
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Kolejna sprawa dlaczego ubezpieczenie jest uzasadnione od pojemności ?
    Dwa powody - pierwszy opiera się na ocenie ryzyka, natomiast druga jest pewnie prozaiczna - jeśli można ze względu na coś zwiększyć stawkę ubezpieczenia to firmy to robią.

Nie wspomnę że taki silnik pali więcej , zatem Państwo ma więcej podatku z paliwa . Więc???
    A co ma wspólnego to ile państwo dostanie podatku z paliwa do stawek firm ubezpieczeniowych?

Mieszka w
    Warszawa / Lancaster UK
    Auto
    156 1.8TS '02

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    A co ma wspólnego to ile państwo dostanie podatku z paliwa do stawek firm ubezpieczeniowych?
    Bo ponarzekać można! Nie wiesz Drift-r? Takim pasjonatom państwo powinno jeszcze płacić, nie ma co!

"Nothing is "good" for daily driving that's not OEM. So by that logic don't turbo your car. Don't make it faster. Don't do anything. Go buy a bus pass."

Użytkownik Romeo Avatar Dziaru
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    155 2,0TD / 155 2,0TS / 155 1,8TS 8V / 155 2,0 16V / 164 2,0 TS 8V

Domyślnie

a taki że im większy zarobek firm ubezpieczeniowych to tym większym Państwa !

Ta Twoja ocena ryzyka przewiduje że moja Alfa która nie wyjechała przez rok z garażu może spowodować ileś tam wypadków --- dzięki P
    A maluch ze względu na małą pojemność nie może praktycznie wcale spowodować wypadku - hahaa
    to już od ilości przejechanych km było sprawiedliwie -- ale się nie da, Bo POLAK potrafi

Krusz , ponarzekać ?? stwierdzić fakt że płacę za coś czego nie używam ( jestem kawaler , mam dwa samochody i h*j , firmy ubezpieczeniowe się cieszą )

Krusz - Ty nawet ponarzekać nie możeszP współczuje patrząc na opis ( łącze się w bólu )
    Ostatnio edytowane przez Dziaru ; 04-05-2013 o 00:30

Mieszka w
    Warszawa / Lancaster UK
    Auto
    156 1.8TS '02

Domyślnie

Krusz - Ty nawet ponarzekać nie możeszP współczuje patrząc na opis ( łącze się w bólu )

Nawet nie wiem o co chodzi?
    Powiem tylko, że auto to nie jest coś dane ot tak i jak się decydujesz to miej też na utrzymanie.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar kamillll
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    159 1.9 16v 177HP@402nm by @sdero

Domyślnie

a taki że im większy zarobek firm ubezpieczeniowych to tym większym Państwa !

Ta Twoja ocena ryzyka przewiduje że moja Alfa która nie wyjechała przez rok z garażu może spowodować ileś tam wypadków --- dzięki P
    A maluch ze względu na małą pojemność nie może praktycznie wcale spowodować wypadku - hahaa
    to już od ilości przejechanych km było sprawiedliwie

Pytanie nr jeden. Na jakiej podstawie twierdzisz ze im wiekszy zarobek firm ubezpieczeniowych tym wiekszy Panstwa?
    Mozesz to rozwinac?

pytanie nr dwa. Widziales kiedys auto samo zjezdzajace z gorki i rozbijajace po drodze kilka? Widziales kiedys palacy sie garaz albo palace sie auto od ktorego zapalaja sie inne? Ich wlasciciele tez mysleli ze sa znakomitymi kierowcami i nie spowoduja dzwona i nie spowodowali ale ich oc uratowalo im tylki...

Użytkownik Pirat drogowy Avatar deka07
    Mieszka w
    Sanok/Gdańsk
    Auto
    Była Alfa Romeo 166 2,5 V6 Sportronic, 166 2,5 V6 Progression, Jest Alfa Romeo 159 JTDm 120 KM

Domyślnie

Cytat Napisał Berry Zobacz post
    Witam
    Jako że nasze prawo znowu znalazło lukę, jak zarobić na kierowcach, pisze ten post bo widzę że dalej dużo ludzi nie wie.
    Kiedyś polisa automatycznie przedłużała się po okresie 1 roku, teraz już niestety nie. Wszyscy którzy czekają na przeliczenie składki mogą się przeliczyć
    Do końca jakoś Października niektóre fundusze mimo wszystko wysyłały przedłużenia jednak od teraz już nie.
    Więc tym którym kończy się OC szybciutko do ubezpieczalni, bo fundusz gwarancyjny już czeka z wysłaniem kwiteczków z karami do was na kwoty :

3 tys. zł, jeżeli przerwa w ubezpieczeniu trwa powyżej 14 dni;
    1,5 tys. zł, jeżeli przerwa w ubezpieczeniu wynosi od 4 do 14 dni;
    600 zł, jeżeli przerwa w ubezpieczeniu wynosi do 3 dni.

Dlaczego tak? nazwali to " Koniec z podwójną pułapką ", nowy nabywca może nie wiedzieć że ma polisę...żałosne
    Jako że Państwo chce nam pomóc, nie chce abyśmy płacili za dwa ubezpieczenia OC, to zlikwidowało ten przywilej dla ludzi którym się zapominało, czyli bardzo dużej liczbie osób i przypierdzieli im nawet wielokrotność takiej kwoty ubezpieczenia OC, skur...
    Kolego widzę, że dopiero dołączyłeś do forum, dlatego zapraszam do pisania tematów ubezpieczeń w jednym: http://www.forum.alfaholicy.org/hyde...pieczenia.html

Nie ma sensu zakładać tematów, aby tylko zakładać.

Co do Twoich "wywodów", moja prośba abyś nie wprowadzał ludzi w błąd. Otóż obecnie każda umowa OC komunikacyjnego (nie mówię tu o AC, NNW komunikacyjnym itp.) - jeżeli nie została wypowiedziana przez ubezpieczającego najpóźniej dzień przed końcem ubezpieczenia - przedłuża się automatycznie na następnym okres ubezpieczenia. Do tej pory taką "automatycznie" przedłużoną umowę nie można było wypowiedzieć i tu nastąpiła zmiana: nawet jeżeli umowa została automatycznie wznowiona, można ją wypowiedzieć w trybie prolongacyjnym i zawrzeć umowę ubezpieczenia w innym towarzystwie. Jednakże za okres, w którym poprzednim ubezpieczyciel udzielał ochrony, trzeba będzie zapłacić. Towarzystwa różnie przeliczają, tzn. za każdy dzień lub za miesiąc z góry.

Taka to na dzień dzisiejszy wygląda.
    Ostatnio edytowane przez deka07 ; 06-05-2013 o 13:09 Powód: ...