Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Temat: Alfa 159 spadła z podnośnika, potrzebna porada :)

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Ubezpieczyciele korzystają najczęściej z systemu Eurotax, w którym brane pod uwagę są liczne opcje wyposażenia. Znając życie (i na mizerne 23 tys. zł) policzyli Ci pewnie za "pustaka". Zacznij od nadmienienia im bajerów występujących w aucie (navi jeśli występuje, felgi alu, klima jeśli opcja wyżej niż standard, podgrzewane fotele i cała reszta...). Jak chcesz ubezpieczyć auto to zdarza się, że do wyliczenia składki ubezpieczyciel skrupulatnie doszukuje się takich dodatków, żeby ową składkę zwiększyć, więc równie dobrze powinno to działać w obie strony.

Jak pisali przedmówcy, nie bawiłbym się w naprawę tego auta... Blacharka może okazać się tylko wstępem do zabawy, a potem wyjdzie, że potrzebna będzie sakiewka bez dna. Żądaj zwrotu całej kwoty, a wrak niech sobie zabierają.
    Jeśli nie posiadasz dostatecznej wiedzy - zawsze możesz wynająć firmę zajmującą się ściąganiem kasy od firm ubezpieczeniowych. Jesteś w na tyle dobrej pozycji, że idzie to z OC sprawcy. Wiadomo, taka firma zażyczy sobie trochę kapuchy za usługę, ale będziesz spać spokojniej i więcej włosów na głowie Ci zostanie
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

A to nie jest tak że idziesz do tej firmy z wyceną ubezpieczyciela, oni walczą o więcej i biorą X% z różnicy którą wywalczyli??

ViP Znawca Avatar Rafał
    Mieszka w
    Kozy k/Bielsko-Biała
    Auto
    164 Q4 , Giulietta QV, 164 - 2 szt , Alfa Galaxy / BUSSO Stelvio Super 280KM/ Spider ph2

Domyślnie

Współczuje kolego.
    Mam podobny problem- sądze się z Compensą od 6miesięcy - zanizyli wartość auta i kwote naprawy - do dzisiaj jezdze autem zastępczym za 200 zzł /doba i wysyłam im f-ry , i wiem ze musza mi wszystko zwrócic tylko ze to trwa i Ubezp. szuka dziury w całym . Wziałem prawnika - Kwota spora ale bez adwokata Cie zjedzą.
    Prawo stanowi ze maja przywrócić pojazd do stanu przed zdarzeniem.
    Ubezpieczalnie będą robic wszystko żeby niewypłacic lub zanizyc - taka maja polityke bo wiedza że niekazdy ma 5000zł na adwokata ( za niego tez musza zapłacić)
    Uzbruj się w cierpliwość i trochę kasy a wygrasz.
    Powodzenia

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Croma JTDm 150 Emotion, Doblo 1,6 MJ Emotion

Domyślnie

Cytat Napisał screamanunited Zobacz post
    Witam

Dwa tygodnie temu t.j. 24.07.2013 w zakładzie mechanicznym miał miejsce straszny wypadek, moja Alfa 159 2007r.(zakupiona dwa miesiące wcześniej) spadła z podnośnika ( celem naprawy był rozrząd) od tego czasu Ubezpieczalnia tego zakładu Compensa ponosi się do odpowiedzialności i dzisiaj przysyła do mnie pierwszy konkrety, cieżko mi teraz wydedukować to jest dla mnie bardziej korzystne, bo jestem bardziej załamany tym że autko było sprawdzone idealnie, 150.000 tys. km. autentyk, silnik zdrowy itp. a tu taka sytuacja. Wina zdarzenia jest po stronie podnośnika, śruba zabezpieczająca puściła ( :O ) ale nie oto teraz chodzi. Co myślicie o tym piśmie?

Zdjęcia zawierają wypadek i druk Compesny

Załącznik 104472

i tutaj pismo

Załącznik 104473

Kolego, w celu odzyskanie normalnych pieniedzy masz dwie mozliwości i obie skończą się w sądzie. Pierwsza - idziesz do rzeczoznawcy PZM i po zapłaceniu 300-500 zł dostajesz uczciwy kosztorys, który przesyłasz TU. Tak się składa, że biegłymi na procesach o odszkodowania są rzeczoznawcy z PZM i nie słyszałem jeszcze o przypadku zakwestionowania kosztorysu jednego z nich przez innego. Druga mozliwość to wzięcie kancelarii specjalizującej się w takich sprawach, gwarantuje to odszkodowanie na poziomie biegłego PZM, jednak oddasz im prowizję 10-30%. Tak czy inaczej, najgorsza wersja z kancelarii bedzie duzo lepsza od waruknków zaproponowanych przez TU.

Użytkownik Romeo Avatar Abidibi1509
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM

Domyślnie

Wyliczyli Ci kolego szkodę całkowitą. Mi tak wyliczyli szkodę całkowitą, że 14 000 zł nie chcieli wypłacić Przedstaw najlepiej jakiś wykaz uszkodzeń, na pewno coś takiego otrzymałeś od TU

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar boney
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 166 2.4 JTD 136HP

Domyślnie

Cytat Napisał kasztelan Zobacz post
    A to nie jest tak że idziesz do tej firmy z wyceną ubezpieczyciela, oni walczą o więcej i biorą X% z różnicy którą wywalczyli??

Nie. W tej sytuacji wezmą x% z całej kwoty, bo kolega jeszcze na koncie nic nie ma od Compensy.

Ogólnie to współczuję, szkoda auta... Kasa kasą, ale za nerwy i ryzyko przy kupnie kolejnej Belli nikt Ci nie zwróci.
    Ostatnio edytowane przez boney ; 23-08-2013 o 12:35

Użytkownik Romeo Avatar Abidibi1509
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM

Domyślnie

Cytat Napisał boney Zobacz post
    Kasa kasą, ale za nerwy i ryzyko przy kupnie kolejnej Belli nikt Ci nie zwróci.
    dokładnie... ja w samym sądzie biłem się pół roku czasu, cała sprawa ciągnęła się nieco ponad rok i nikomu nie życzę tych nerwów związanych z odzyskaniem tak naprawdę własnych pieniędzy... i tak się zastanawiam czy kwota 4000 zł samego zadość uczynienia w moim przypadku choć troche zrekompensowała nerwy, które straciłem przez "wspaniałe" TU Generali...

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar boney
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 166 2.4 JTD 136HP

Domyślnie

Cytat Napisał Abidibi1509 Zobacz post
    dokładnie... ja w samym sądzie biłem się pół roku czasu, cała sprawa ciągnęła się nieco ponad rok i nikomu nie życzę tych nerwów związanych z odzyskaniem tak naprawdę własnych pieniędzy... i tak się zastanawiam czy kwota 4000 zł samego zadość uczynienia w moim przypadku choć troche zrekompensowała nerwy, które straciłem przez "wspaniałe" TU Generali...
    Ja po wypadku również walczyłem o swoje. Naczytałem się, nasłuchałem wszystkiego tego o czym teraz tutaj mówią koledzy - UBEZPIECZYCIEL SAM Z DOBREGO SERCA NIC CI NIE DA. Kilka odwołań, jak Twoje nie będą już skutkować to poproś jakiego znajomego radce prawnego, na pewno masz. Jego pismo pchnie trochę sprawę na pewno. Zobaczysz co się będzie działo. W każdym razie nie podpisuj od razu żadnej ugody.

Najgorszy jest czas... Po każdym takim odwołaniu ubezpieczyciel będzie miał miesiąc... Odwołasz się kilka razy, coś pokombinujesz a czas bez auta leci...