jako, że chciałbym poprawić trochę prace wtrysków jakiej firmy olej 2T najlepiej dolać do baku?
Jaką ilość wlać na pełny zbiornik czyli 70l![]()
jako, że chciałbym poprawić trochę prace wtrysków jakiej firmy olej 2T najlepiej dolać do baku?
Jaką ilość wlać na pełny zbiornik czyli 70l![]()
Jeśli nie bierze oleju, nie dmucha do "wody", nie ma dużych przedmuchów, to najpewniej zawory. Ale "nigdy nie mów nigdy"![]()
A korekty na cylindrach obok jak wyglądają ?
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Polecam przejrzeć cały wątek i wszystko będzie jasne:
http://www.forum.alfaholicy.org/foru...y_pigulce.html
Ja dolewam Orlen Platinum Moto 2T
a co z zaworami ? trzy są w okolicach 0,5 jeden na +5,6 kolejny na minusie cos około 5 (wnioskuje że próbuje wyrównać tego z +). Nie wiem jak mechanik mierzył mi kompresje ale mówi ze wszystkie cylindry są w okolicy 22 (nie wiem w jakich jednostkach to się podaje) a wydaje mi się że w 2,4 ma być to 28 (gdzieś tak na forum ktoś podał) chyba że źle mechanik mi zmierzył tą kompresje.
Dałem wtryski do sprawdzenia - wszystkie sprawne :/ Dokładniej - wszystkie przechodzą testy, ale są różnice przy dwóch, które są minimalnie słabsze (ale ciągle maszyna kwalifikuje je jako działające). Powoli kończą mi się pomysły. EGR niedawno zmieniany, ciśnienie w cylindrach ok, przepływomierz wymieniony. Jeżdżę od jakiegoś czasu na STP (jeszcze zanim dałem wtryski do sprawdzenia) i ostatnio pojawia się u mnie dymek przy odpalaniu i czasami silnik momentalnie gaśnie po odpaleniu: http://www.youtube.com/watch?v=XSiZ_MKhCRw
Co jeszcze mógłbym sprawdzić? Dzisiaj rano trzy razy podgrzałem świece zanim zapaliłem i dymu nie było, pojawił się dopiero później, ale w naprawdę śladowych ilościach. Minus był taki, że rozrusznik kręcił trochę dłużej. Na forum alfaowner.com przeczytałem, że ktoś z takim problemem miał wprowadzane modyfikacje właśnie jeśli chodzi o podgrzewanie świec żarowych. Macie jakieś pomysły? Poza dymkiem, dłuższym kręceniem rozrusznika i sporadycznym trzęsieniem (widać na filmie po pierwszej próbie odpalenia), nie mam żadnych problemów z silnikiem.
Problem z odpalaniem: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...problem-3.html post #27
Jeśli chodzi o ten dymek - zainteresuj się stanem kolektora ssącego i jego klapek wirowych. W silnikach 2.4 popularnym zjawiskiem świadczącym o nieszczelności kolektora jest taki dymek.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Magil - dzięki za sugestie. Widziałem tamten wątek i też biorę pod uwagę rozrusznik/wymianę świec żarowych, bo ostatnia zima to było dla mnie niezłe wyzwanieCzy taki dymek przy problemach z kolektorem/klapami pojawia się tylko przy odpaleniu?
Najlepiej, by było jakbyś zamieścił logi.
Jeśli jest coś nie tak z kompresją, to ECU będzie wydłużał czas wtrysku. Ale jeśli kompresja będzie równie zła na każdym cylindrze, to korekty też będą w miarę równe.
- - - Updated - - -
Białawy dymek przy odpalaniu może być oznaką, że że ta zima będzie jeszcze większym wyzwaniem
A poważnie, to jedną z możliwości jego pojawiania się jest też utrudnione spalanie ON w zbyt zimnym cylindrze. Świece żarowe mogą niedomagać ale jeszcze w takim zakresie, że nie jest to sygnalizowane błędem.
Taki dymek ma wtedy ostry, gryzący zapach.
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
logów teraz nie pokaże bo mam auto u mechanika. Niby w poniedziałek będzie miał ściągniętą głowice (ciekawe czy uda mu się ją ściągnąć bez rozbierania całego przodu auta). Chcę pojechać do niego zobaczyć jak już będzie miał ściągniętą głowice na co mam zwrócić uwagę ?