Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Temat: jak sprawdzić turbine

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była

Domyślnie

Cytat Napisał Songoku Zobacz post
    ~Maćku, o których wezykach piszesz?
    Wężyki od podciśnienia. Na pasie przednim w twoim silniku masz zawór overboost z którego wychodzą wężyki. Jeden idzie do gruszki turbiny, drugi górny chyba do przewodu pompy vacum. Na pewno się połapiesz a na forum było już dużo o tym napisane.
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Słupsk,Wrzeście
    Auto
    156 2,4 JTD 136KM, AR159 SW 1,9 JTDm 150KM był DRIWTOWÓZ 1,6 GSI

Domyślnie

Cytat Napisał Grubas300 Zobacz post
    Drodzy koledzy borykam sie z problemem w mojej belli ...
    Może to i turbo ale ja bym zaczoł od elektryki, mianowicie styki na przepływce i pedale gazu oba moga pod wpływem drgań i uplywu czasu raz łączyć lepiej raz gorzej a to sie odbije na pracy silnika. Też miałem coś podobnego u siebie i tak naprawde pewien jestem tylko że rozłączenie i ponowne złączenie wtyczki pedału gazu pomogło bo rużnice było czuc od razu, przeplywomierz odłączyłem bo wymieniałem filtr i jakas poprawa tez jest odczuwalna ale za to moze być też odpowiedzialny nowy filtr powietrza. Napewno nie zaszkodzi sprawdzić.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 159 1.9JTDM 150KM '06r

Domyślnie

Cytat Napisał kobe83 Zobacz post
    Wężyki od podciśnienia. Na pasie przednim w twoim silniku masz zawór overboost z którego wychodzą wężyki. Jeden idzie do gruszki turbiny, drugi górny chyba do przewodu pompy vacum. Na pewno się połapiesz a na forum było już dużo o tym napisane.
    Ok. moze na tym filmiku wygladaja one niezbyt dobrze, ale po przejechaniu szmatka nie prezentuja sie juz tak zle. Bardziej byly brudne niz w zlej kondycji (nadpekane, przetarte itd.)

Czy w takiej racji skoro niewiele filmiki mowia, moglby ktos podeslac namiar na jakies dla porownania?

Mieszka w
    Gliwice
    Auto

Domyślnie

Ok. moze na tym filmiku wygladaja one niezbyt dobrze, ale po przejechaniu szmatka nie prezentuja sie juz tak zle. Bardziej byly brudne niz w zlej kondycji (nadpekane, przetarte itd.)

Czy w takiej racji skoro niewiele filmiki mowia, moglby ktos podeslac namiar na jakies dla porownania?
    Mimo wszystko mogą przepuszczać. Oryginalne wężyki w ASO są dosyć drogie, ale można je zastąpić wężykami podciśnieniowymi kupowanymi na metry.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto

Domyślnie

Korzystajac z rady ~kobe83 postanowilem wymienic owe wezyki i wynikl pewien problem. Mianowicie wezyk od overboosta do turbiny, z tego co sie zorientowalem sklada sie z 3 czesci. Overboost - przewod metalowy, przewod metalowy i przewod metalowy - "grucha". Pierwsza czesc jest w jednym rozmiarze, natomiast przewod metalowy - "grucha", to kolanko-redukcja. Tzn. od przewodu metalowego idzie wieksza srednica weza, a do "gruchy" wchodzi juz wezsza :/
    Czy mozna ta czesc dostac gdzies poza ASO, i jaki jest koszt?
    Jak zabrac sie do zdjecia dwoch opasek, ktore lacza pierwsza czesc (overboost - przewod metalowy) z wezem bodajze od termostatu?
    Ostatnio edytowane przez Songoku ; 19-10-2011 o 22:09

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto

Domyślnie

Pomoze ktos?

Użytkownik Romeo Avatar Jacenty
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

Korzystajac z rady ~kobe83 postanowilem wymienic owe wezyki i wynikl pewien problem. Mianowicie wezyk od overboosta do turbiny, z tego co sie zorientowalem sklada sie z 3 czesci. Overboost - przewod metalowy, przewod metalowy i przewod metalowy - "grucha". Pierwsza czesc jest w jednym rozmiarze, natomiast przewod metalowy - "grucha", to kolanko-redukcja. Tzn. od przewodu metalowego idzie wieksza srednica weza, a do "gruchy" wchodzi juz wezsza :/
    Jak zabrac sie do zdjecia dwoch opasek, ktore lacza pierwsza czesc (overboost - przewod metalowy) z wezem bodajze od termostatu?
    te wezyki chodza po ok 10zl za metr, mozna je rowniez kupic w niektorych sklepach motoryzacyjnych. Zobacz tez ten post
    http://www.forum.alfaholicy.org/147_...tml#post659682
    i dalej w dol

Mieszka w
    Gliwice
    Auto

Domyślnie

Czy chodzi Ci o ten krótki odcinek na samym dole od metalowej rurki bezpośrednio do gruchy w kształcie litery U? Jeśli tak to ja sam na początku nie wiedziałem, że przy samej turbinie jest dość wąska rura. Wszystko zrobiłem jednym wężykiem (ta sama średnica), z tym żeby nie spadał z gruchy ścisnąłem to opaska plastikową zaciskową. Wtedy się nie zsunie bo na dole jest małe zgrubienie. Przynajmniej rok już tak jeżdżę i nie odczuwam, żeby przepuszczał.
    Jeśli chodzi o zdjęcie starych przewodów nie ma co się szarpać. Ja rozciąłem te wężyki po długości nożykiem do tapet.
    Ostatnio edytowane przez kobe83 ; 23-10-2011 o 18:58

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto

Domyślnie

~hiacynto sa tansze ;]

~kobe83, ok ale jak zalozyles je z powrotem na te dwie opaski-dystanse w gornej czesci tego weza? One sa w ogole rozbieralne, czy to jednorazowki?

Zastanawiam sie czy nie mozna by bylo tak na dobra sprawe zdemontowac ta metalowa czesc i w ogole zrobic wszystko jedna srednica. Ta metalowa czesc w sumie wyglada mi jedynie na patent, aby sie przewod nie wkrecil w wiatrak, mam racje?
    Co o tym sadzicie?

Pozdrawiam

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto

Domyślnie

Witam.
    Moglby mi ktos napisac jakie powinno byc prawidlowe cisnienie turbosprezarki dla mojego auta?