Podczas jazdy alfa padła zaświeciła się kontrolka ,,code" i nie można uruchomić silnika. Oprócz uruchomienia silnika wszystko działa. Co to może być??
Podczas jazdy alfa padła zaświeciła się kontrolka ,,code" i nie można uruchomić silnika. Oprócz uruchomienia silnika wszystko działa. Co to może być??
ECU nie daje znaku życia.
Widziałem taki przypadek w jednej 147
Mam trochę podobnie. Zapala się CODE i nie ma bata, żeby auto zapaliło. Po odczekaniu kilku sekund/minut auto normalnie zapala. Dzisiaj np. za pierwszym razem.
Ktoś ma jakiś pomysł?
1. Akumulator wymieniony
2. Czujnik położenia wałka rozrządu -> będzie wymieniony
3. ...
Podobny kłopot, wcześniej sporadycznie nie chciał odpalić , ale za 2 czy 3 już śmigał, ale ostatnio miałem kilka sytuacji że męczyłem się ponad godzinę. Jak dobrze myślę, CODE to błąd immobilisera , znalazłem poradę, aby zdjąć plastikową obudowę stacyjki, i trochę poruszać kostkami z elektroniką, (któraś mogła się lekko wysunąć i przerywać) ew. poruszać anteną immobilisera ciągnąca się od stacyjki, ponadto całość warto wyczyścić, jeśli nazbierało się kurzu. Nie robiłem nic więcej, i od tego momentu nie zobaczyłem znaczka CODE ani razu, i auto pali bez problemu. Pozdrawiam i powodzenia.
Za skrzynką bezpieczników jest kostka gdzie wpięta jest antena IMO, wyciągnijcie i wsadźcie ją kilka razy i zobaczcie czy pomogło, warto sprawdzić czy nie macie śniedzi na stykach![]()
Ostatnio edytowane przez tomek921 ; 31-10-2011 o 16:42 Powód: błąd
Popieram wcześniejsze posty kolegów. Często pomaga wyczyszczenie i poprawienie styku antenki z puszką immo i wyczyszczenie całego ustrojstwa więc warto poświęcić chwilkę bo to nie boli a czasem pomaga. Jak to nie pomoże to już może być grubsza sprawa.
Ostatnio edytowane przez kwasnybartek ; 31-10-2011 o 16:21
1970 cm z sekwencyjnym wtryskiem LPG. Wolę pchać moją Alfę niż jeździć VW!!
Ale rozróżniajcie sytuacje w których IMMO CODE zapala się przed uruchomieniem silnika, od sytuacji w których IMMO CODE zapala się w trakcie jazdy i tym samym gasi silnik.
W pierwszym przypadku czyszczenie/poprawianie styków antenki daje efekty,
ale w drugim przypadku to ECU jest problemem bo nie otrzymuje sygnału od antenki...
moze tez spotka cie sytuacja jak kolege padl komputer lepiej zeby byly to styki
Dajcie spokój z padniętym komputerem. Przecież wtedy by świeciła tzw "marchewka" i podpięcie pod OEBD by wykazało jakąś usterkę ECU lub nie połączył by się wcale... Code to ewidentny problem z Immo. Co do tego zagadnienia była cała masa info na forum i wystarczy poszukać. Ja sąsiadowi kiedyś naprawiałem antenkę od immo bo wcześniej nawet odwrotne włożenie kluczyka skutkowało odcięciem zapłonu przez brak komunikacji immo z transponderem w kluczyku.
Immo jest potrzebne do uruchomienia auta... Więc nie gasi silnika w trakcie jazdy...
A jeśli zgasi to nie będzie antenka immo