Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Temat: Gorąca prośba o pomoc w zdiagnozowaniu dźwięku

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar piootr
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 120KM 2008r

Domyślnie

Olej dolany, ale póki co nie widzę różnicy, skrzynia nadal szumi, nic mniej. Jak do tej pory nie zauważyłem żeby było słyszalne chrobotnie, możliwe, że jeszcze zbyt mało przejechałem, obym się mylił. Gdyby chociaż to ustało, już bym się bardzo cieszył :-D

Wysłane z Sony Xperia D5103

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Jeśli chcesz potestować, to dodaj Ceramizer i/lub Archoil AR9100. Wtedy masz większą szansę na wyciszenie przekładni. Nawet jeśli to nie przyniesie pożądanego rezultatu, skrzynia powinna pracować po takiej dolewce trochę lepiej.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Auto

Domyślnie

Ceramizer był już dolewany przy okazji wymiany oleju w październiku

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 159 1,9 Jtdm 150 km

Domyślnie

Cytat Napisał maxer86 Zobacz post
    Witam, u mnie podobnie po przejechaniu kilku kilometrów, wymieniłem olej w skrzyni (ciepły olej spuszczony ok 1,8 l, dolać udało się równo 2l i zaczęło się przelewać przez korek) odgłosy ustały jednak kiedy temperatury się zmniejszyły to wróciło chodź pierwotnie było gorzej. Później jak już to wystąpi jest ok.
    Dalszy ciąg walki z diagnozą
    Przy mrozach problem częściej powraca czasem na dłużej, dodatkowo podczas pracy na luzie słychać szum delikatne chrobotanie jak się wsłucham. Przy hamowaniu silnikiem na 3 biegu czuć delikatne ruchy na drążku, jazda na 5 i 6 biegu jest ok bez szumu. Jak jest zimny olej to bardzo głośno zmienia bieg z 1 na 2 przy obrotach mniejszych niż 3000. Jak dłużej postała na mrozie to postukiwało coś jakby dwumas, ale przy próbie włożenia biegów bez sprzęgła delikatnie stuki ustają i pracuje perfekt (ze względu na klekot zimnego silnika pewnie nie słychać szumu). odpalanie auta i gaszenie bez sprzęgła raczej bez hałasu jedynie lekko zatelepie autem. Jak myślicie jak to dalej diagnozować. Jeździłem też 2,4 po wymianie dwumasy i biegi wchodzą podobnie tylko te dziwne dźwięki mnie niepokoją. Ktoś coś doradzi ? Myśle o dolaniu 400 ml oleju jeszcze przez górny korek bo mam zalanie 2,2 l przez rewizyjny.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa 159, 8V, 115 KM

Domyślnie

Wróciłem z urlopu więc podzielę się doświadczeniami i spostrzeżeniami
    Objawy u mnie to: stuki jak dwumasa na zimnym silniku, szelest/bulgotanie na luzie, świst na każdym biegu powyżej 40 km/h, zgrzyty na luzie i 3 biegu jak z filmu youtube z pierwszego postu.
    Skrzynię robiłem pod Rzeszowem w jednym z polecanych na forum warsztatów - od tego czasu zrobiłem 500km. Wymienionych zostało 6 łożyska wewnętrznych w skrzyni oraz satelity mechanizmu rożnicowego. Warsztat mogę polecić bo chłopaki rzeczowi, słowni, telefonicznie wszystko uzgadniają wcześniej i nie było żadnych przykrych niespodzianek.
    Ale od początku: przed wstawieniem do warsztatu jazda próbna i diagnoza "Jak dla mnie taki świst to nie hałas. Jakby pan widział z jakimi skrzyniami ludzie do nas przyjeżdżają..." Ale, że pieniądze na ten cel miałem już odłożone i chciałem mieć pewność, że po wgraniu wirusa wszystko będzie działać jak należy to stwierdziłem, że skrzynię i tak warto zrobić dla pewności. Koszt wymiany łożysk jakoś drastycznie nie różni się od samej diagnozy więc szkoda byłoby nie wykorzystać okazji - decyzja robimy. W trakcie prac dostałem od warsztatu telefon, że odciśnięte są satelity mechanizmu różnicowego i jakbym chciał to mogą wymienić na używany w dobrym stanie - decyzja robimy. Samochód musiałem odebrać wcześniej dlatego panowie nie zdążyli wyregulować pracy lewarka (jest jak było - dla mnie normalnie, ale panowie twierdzą, że biegi wchodzą ciężko).
    Po wymianie okazało się, że łożyska były w miarę dobrym stanie - na dwóch widoczne były małe wżery na kulkach więc można było wymianę odwlec w czasie, ale prędzej czy później i tak by wyszło. Mechanizm różnicowy faktycznie lekko odgnieciony na zębach.
    Koszt: 1650 zł w tym 1300 za zdjęcie skrzyni, wymycie jej wewnątrz i ocenę, wymianę łożysk, nowy olej oraz ustawienie zbieżności + 350 różnicowy.
    Najważniejsze czyli efekty i wnioski:
    - wymiana mechanizmu różnicowego przyniosła widoczne efekty - zniknęły szarpnięcia odczuwalne na fotelu przy dodawaniu gaz oraz stuki podczas jazdy jakby kończącego się łożyska koła/wybrzuszonej opony
    - zniknął dźwięk zgrzytania jak ten z filmu na youtube. jak dowiedziałem się w warsztacie za te dźwięki w 90% przypadków odpowiedzialna jest zbyt mała ilość oleju w skrzyni, a w pozostałych 10% łożyska
    - stukanie na zimnym silniku podczas mrozów jak dwumasa zostało, ale dźwięk jest bardziej stonowany. nie wali już tak chamsko jak wcześniej, ale po wciśnięciu sprzęgła słychać różnicę. można wnioskować, że winne będzie tu łożysko oporowe sprzęgła. robić puki co nie ma sensu. poczekam, aż się ciepło zrobi i wtedy ocenię.
    - bulgotanie na postoju oraz szum na biegach przy jeździe powyżej 40 km/h pozostał. najpierw był cichuteńki, ale po czasie wrócił do stanu wcześniejszego. teraz jednak wyraźnie zmienia się jego ton - na postoju gdy przesunę gałkę zmiany biegów na maksa w lewo lub prawo, a podczas jazdy gdy przesunę ją w prawą stronę od biegu lub np na 5 biegu na maksa w górę i mocno przytrzymam. wniosek taki, że za szum odpowiadają linki zmiany biegów, które trzeba wyregulować, a na regulację których nie starczyło mi już czasu.

Auto

Domyślnie

Ontrax dzięki za podzielenie się informacjami. Z tego co wywnioskowalem u mnie na 80% winne są linki zmiany biegów, które są źle wyregulowane. Twierdzę tak, gdyż jak odpowiednio przesune (docisne) drążek zmiany biegów, szumienie skrzyni zanika całkowicie. Czy może ktoś podpowiedzieć jak można dokonać regulacji owych linek? Czy da się zrobić to samemu, czy pozostaje tylko wykwalifikowany warsztat lub ASO?

Użytkownik Rowerzysta Avatar AlfaLorenzo
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170km, poprzednio Alfa159, 2.2 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał piootr Zobacz post
    Ontrax dzięki za podzielenie się informacjami. Z tego co wywnioskowalem u mnie na 80% winne są linki zmiany biegów, które są źle wyregulowane. Twierdzę tak, gdyż jak odpowiednio przesune (docisne) drążek zmiany biegów, szumienie skrzyni zanika całkowicie. Czy może ktoś podpowiedzieć jak można dokonać regulacji owych linek? Czy da się zrobić to samemu, czy pozostaje tylko wykwalifikowany warsztat lub ASO?

Samemu jak najbardziej do ogarnięcia. Ponizej kilka stron łacznie z instrukcja
    http://www.forum.alfaholicy.org/159_...w_1_9_16v.html
    Sam walczyłem, bo mechanik nie ogarnal Mozna jeszcze pokusic sie o wymiane koncowki linki, ale w Twoim przypadku moze nie trzeba.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 159 1,9 Jtdm 150 km

Domyślnie

W takim razie ja doleje 0,5 l oleju i zrobię regulacje linek. Tylko jak się delikatnie ociepli. Dam znać jak to wygląda

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa 159, 8V, 115 KM

Domyślnie

W takim razie ja doleje 0,5 l oleju
    Lej śmiało. Mi przy wymianie łożysk zalano 2,9 litra oleju do umytej i suchej skrzyni. Od tamtej pory zgrzyty takie jak z filmiku youtube z pierwszego postu ani razu się nie pojawiły. Przed wymianą łożysk zmieniałem olej (2,6 litra) i dodawałem ceramizer - zgrzytów nie wyeliminowało, ale bardzo ograniczyło.
    Podobno problem zbyt małej ilości oleju w skrzyniach to nie tylko przypadłość 159... grupa VAG wiedzie tu prym co zgadzałoby się z tym co stało przed warsztatem.
    Jeśli chodzi o ceramizery to panowie z serwisu nie mieli zbyt pochlebnych opinii na ich temat. Podobno działanie sprowadza się do głównie do maskowania dźwięków, a uszkodzona skrzynia sypie się dalej... tylko ciszej. No i czyszczenie/mycie skrzyni po ceramizerach starej generacji to podobno masakra jest i cena rośnie bo zwiększa się znacząco czas. Dlatego jakbyś chciał dodawać ceramizer to warto kupić jakiś dobrej jakości - te podobno czyszczą się znaczenie lepiej, ale są trochę droższe.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 159 1,9 Jtdm 150 km

Domyślnie

Jestem po dolewce 0,5 l oleju, jedno co zauważyłem to że ten dźwięk nie występuje jak dotąd (jak ruszyłem występował zawsze przy tym samym skrzyżowaniu jakieś 2-3 km od ruszenia do zmiany biegu). Dolewka w poniedziałek i do dziś co dzień spokój. Wcześniej po zmianie oleju przez tydzień był spokój. Mechanik nie wyregulował linek bo uznał że jest wszystko ok dla mnie 2 bieg za bardzo haczy jak będzie cieplej sam to ogarnę. Stuki i szmery u mnie to jednak dwumas bo już potrafi zatelepać silnikiem przy odpalaniu i gaszeniu. pojawiają się stuki od czasu do czasu niezależnie czy puszczę czy wcisnę sprzęgło wiec w niedługim czasie pewnie pójdzie do roboty.