Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 82

Temat: Sprzęgło (stuki, tarcie przy używaniu sprzęgła i zmianie biegów)

Tequila
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Tequila czy ten stukot to coś podobnego? Jest nieregularny, kilka uderzeń na sekundę (dobrze słyszalny na początku filmiku - dochodzi z prawej strony silnika).

Występuje on u mnie zaraz po odpaleniu, na biegu jałowym i raczej rzadko... Nie ustaje po wciśnięciu sprzęgła, za to ustaje po dodaniu gazu i gdy się auto rozgrzeje.
    u mnie był inny dźwięk ale mniejsza z tym jeśli to nie paski jak wyżej w moim poscie to udaj się lepiej do dobrego / sprawdzonego mechanika od ALF-y szkoda czasu na jezdzenie po mechanikach którzy robia glownie niemieckie wozidelka jest jeszcze taki specyfik w sprayu do tzw paskow psiknij i zobacz czy to pomoglo jak tak to winne sa paski jak nie to tylko warsztat pozdro

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Danek
    Mieszka w
    Gdańsk/Debrzno
    Auto
    Alfa Romeo 156 FL 1,9jtdm Była Alfa Romeo 156 2.0TS 2000r.

Domyślnie Odgłos tarcia przy wciskaniu sprzęgła

Witam. Tak jak w temacie. Przy lekkim wciśnięciu pedału sprzęgła słychać coś jakby tarcie. Przy wciśniętym sprzęgle do oporu jest cicho. Sprzęgło się nie ślizga. Co to może być? Silnik 2,4 jtdm.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar jox1989
    Mieszka w
    Orawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 jtdm 2006 r

Domyślnie

mysle ze moze to byc łożysko dociskowe, ale niech sie jeszcze ktos wypowie. ja kiedys miałem taki przypadek ale w hyundaiu i co dzien to narastało coraz głośniejsze tarcie aż w końcu po kilku dniach się rozleciało.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 150KM 2005r.

Domyślnie

Hej, odświeżę trochę temat
    Ja również mam taki problem. U mnie 2 mechaników (Nagórski i Kotowicz) z Poznania zdiagnozowali tak samo jak pisał dcfan:
    Cytat Napisał dcfan Zobacz post
    luz na kielichu półosi

Do wymiany właśnie krzyżak lub cały kielich. Mam przejechane 220k
    Czy ktoś z was próbował właśnie wymieniać te rzeczy i przypadłość ustąpiła?

Cytat Napisał spdr Zobacz post
    kołach zębatych.
    spdr o jakich kołach zębatych mówisz, w skrzyni? Do wymiany jest cała skrzynia czy można wymienić same koła?

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Jeżeli te stuki są nieznaczne, ale wyczuwalne - przetestujcie ceramizer. Jeśli w przypadku silnika mogę stwierdzić, że ceramizer nic nie zmienił, tak jeśli chodzi o pracę skrzyni biegów - zniwelował stuki i zgrzyty to bardzo znośnego poziomu. Wiadomo, cudu ten środek nie dokona, ale poprawa w działaniu mechanizmu jest wyczuwalna. Jakieś 2k kilometrów przed dodaniem ceramizera wymieniłem też olej w przekładni.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 150KM 2005r.

Domyślnie

Jeśli chodzi o Ceramizer to mam go właśnie na oku. I do skrzyni i do silnika. Zaszkodzić nie zaszkodzi a może i pomoże. Czytałem opinie o poprawie działania skrzyń po tym środku. Jestem pozytywnie do tego nastawiony.
    ALe jeśli chodzi o moje stuki to one ze skrzyni nie dochodzą. Czasem mam wrażenie że dobiegają z tyłu..

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

2 słowa ode mnie.Kupilem auto z przebiegiem 19 tys km i takie "stuki" równiez były.Kwestia przytrzymania sprzęgła i stuku nie ma.Niestety to jest przypadłość alfy,taką informację dostałem w kilku serwisach.Pierwszy właściciel równiez to zauwazył przy uwaga ,wyjeździe autem z salonu i przebiegu kilku kilometrów.Jeździłem kilkoma 2.0 jtdm i zawsze ta przypadłośc była w mniejszym lu większym stopniu
    Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 31-08-2013 o 18:00

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

czy mógłby ktoś mi pomóc otóż dzisiaj wciskam sprzęgło podczas jazdy (jadę spokojnie) i w momencie naciśnięcia słychać "brzdęk". Dla mnie to tak jakby jakaś sprzączka sprężynka na pewno coś drobnego, przynajmniej tak mi się wydaje. Teraz sprzęgło lekko wpadło krótszy zakres i przy naciskaniu czuć bardzo delikatny opór jakby pedał sprzęgła lekko bokiem o coś ocierał (lekkie chrobotanie przy naciskaniu). Autem nie szarpie, przy zmianie zakres jest płynny więc spokojnie da się z tym jechać, jednakże myśl że coś się zepsuło nie daje mi żyć. Czy w tym aucie może jest jakaś sprężynka która podciąga pedał do góry czy komuś się takie coś przydarzyło lub wie jak to naprawić pomijając wizytę u mechanika

brak błędów na konsoli

w sumie to chyba już odpowiedz sam znalazłem tylko pytanie czy sam wymienię tę sprężynę
    Ostatnio edytowane przez olo_84 ; 01-02-2014 o 11:37

Użytkownik Rowerzysta Avatar Psycha89
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 Jtdm sw i 156 1.8 ts

Domyślnie

Witam
    AR 159 2.4
    mam problem ze sprzegłem... mianowicie tydzien temu zaóważyłem ze gdy stoje na luzie i lekko dotykam pedału (wciskam 10% całej długosci) sprzegła cos delikatnie szumi, był to delikatny dzwiek ledwo słyszalny... a ze duzo jezdze autem w trasy postanowiłem podjechac do mechanika z przeczuciem konczącego sie łożyska oporowego na wysprzegliku. sprzegło nie slizgało nie było najmniejszych... żadnych objawów konczącego sie dwumasu. Mechanik zdja skrzynie i wymienił wysprzeglik i sprzegło bo mowi ze niedłógo moze sie juz skonczyc a po co dwa razy robic to samo i powiedział ze dwumasa nie jest najgorsza ale i nie najpiękniejsza. złozył mi to wszystko do kupy a tu lipa. objawy takie same jak wczesnie tylko ze zamiast ledwo słyszalnego szumu jest strasznie głośne stuki i doszedł lekki pisk gdy pedal sprzegła jest całkowicie wcisniety. mechanik mowi ze dwumasa do wymany. nie wiem czy to jest to bo dwumasa sama od siebie nie mogla sie spierdzielic. dodam za 20 minut filmik z dziekami jakie doszły

Użytkownik Rowerzysta Avatar Psycha89
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 Jtdm sw i 156 1.8 ts