Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: Najprawdopodobniej problem z siłownikiem w drzwiach

Użytkownik Znawca Avatar Tytanowy
    Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie Najprawdopodobniej problem z siłownikiem w drzwiach

Witajcie,
    Dziś postanowiłem zrobić centralkę z pilota, ponieważ była ona oryginalnie w aucie, lecz nie podłączona, a zimą zamki dość ciężko chodzą, nie chcę po prostu wyginać klucza. Do tego jest to ułatwienie w nocy, nie trzeba celować kluczem w zamek, tylko otwieramy bądź zamykamy samochód z pilota. Wszystko elegancko podłączyłem, centralkę włączyłem "stacyjką" w bagażniku, no i czas przyszedł na pierwszą próbę. Wcisnąłem przycisk, wszystkie drzwi ładnie się zamknęły. Bez żadnych problemów, kierunki mignęły i tyle. Problem pojawił się przy otwarciu... Wcisnąłem ponownie przycisk, żeby centralka otworzyła drzwi, niby wszystko działa, dźwięk centralki słychać, kierunki mignęły, lecz nie otwiera mi przednich drzwi od strony kierowcy. Wszystkie zostają otwarte, a te jedne w zasadzie najważniejsze, po prostu się nie otwierają. No i teraz sedno pytania...

Czy jest to wina zasyfionego siłownika? Widać że pracuje, bo rygiel próbuje wybić się do góry, lecz tak jakby nie miał siły, przez co drzwi nie chcą się otworzyć. Rygiel w dól idzie bez problemu, drzwi się zamykają, ale w górę tak jakby coś go trzymało. Zaobserwowałem tez, że to samo dzieje się, gdy zamykam zamki od środka, w sensie przyciskiem z konsoli. Zamyka ładnie, natomiast jak wciskam przycisk od otwarcia, wszystkie drzwi się otwierają, a kierowcy nie.

Zaobserwowałem też, że nawet przy otwieraniu z kluczyka, zamek od strony kierowcy dość ciężko chodzi... zamyka się lekko, ale przy otwarciu, potrzeba już troszkę więcej siły.

Co to może być? Brudny siłownik? Jak się do niego dostać? Wystarczy zdjąć boczek?

Z góry dzięki i pozdrawiam

Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

W sensie, że ma to pomóc przy ciężko chodzącym zamku, zamykając z kluczyka? Czy ma to pomoc w zamykaniu z kluczyka i przy zamykaniu z pilota? Czyli w jednym i drugim?

ViP Znawca Avatar Rafał
    Mieszka w
    Kozy k/Bielsko-Biała
    Auto
    164 Q4 , Giulietta QV, 164 - 2 szt , Alfa Galaxy / BUSSO Stelvio Super 280KM/ Spider ph2

Domyślnie

Cytat Napisał Tytanowy Zobacz post
    W sensie, że ma to pomóc przy ciężko chodzącym zamku, zamykając z kluczyka? Czy ma to pomoc w zamykaniu z kluczyka i przy zamykaniu z pilota? Czyli w jednym i drugim?
    W jednym i drugim - ponieważ jeśli wodzik zamka wytrze ten plastik to blokuje suw cięgna i stąd opór

Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Cytat Napisał Rafał Zobacz post
    W jednym i drugim - ponieważ jeśli wodzik zamka wytrze ten plastik to blokuje suw cięgna i stąd opór
    W takim razie lecę zdejmować boczek i spróbuję obrócić ten plastik o 180 stopni
    Wielkie dzięki Rafał ! Byłem przekonany, że na 99% siłownik jest zasyfiony, albo zwyczajnie niedomaga.

Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Witam ponownie.
    Nie było kiedy odkręcić mechanizmu klamki, ale zauważyłem jedną rzecz, która na 95% będzie przyczyną nie otwierających się drzwi od strony kierowcy.
    Dziś centralka zaczęła mi wariować i nie mogłem zamknąć samochodu. Przez ten przypadek, całkowicie przypadkowo natknąłem się najprawdopodobniej na powód zacinającego się rygla (cypka) od strony kierowcy. Otóż do rzeczy... Męczyłem się z dobre 30 minut, by zamknąć samochód, postanowiłem wykręcić całkowicie rygiel i doznałem niezłego szoku. Trzpień na którym umocowany jest rygiel, nie siedzi centralnie prosto względem otworu przez który powinien być wypychany "cypek".
    Czyli krótko i prosto mówiąc trzpień (taki metalowy, nie wiem jak dokładnie sie nazywa) do którego jest przykręcony rygiel, jest zwyczajnie pod kątem, a nie tak jak powinien czyli prosto. Zobaczyłem też, że rygiel z jednej strony jest po prostu "zjechany", czyli ścianka nie jest okrągła, tylko prosta, tak jakbym spiłował ją z jednej strony np. pilnikiem. Wniosek taki, że przez ten krzywy trzpień, plastikowy rygiel cały czas o coś trze, co powoduje jego ciężkie wyskakiwanie i drzwi nie chcą się otwierać.

Jakieś rady? Czy może porada Rafała zadziała i w tym wypadku i naprostuje ten metalowy trzpień?

Użytkownik Ogier Avatar Bates911
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    164 V6 3.0 12v

Domyślnie

Mam ten sam problem Zblokowałem je w sumie z własnej głupoty, bo na siłę chciałem się do auta dostać i teraz będzie mnie czekać ściąganie boczku, tylko najpierw drzwi muszę otworzyć w jakiś sposób :/

Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Boczek, boczkiem tylko powiedz mi, czy po zdjęciu własnie boczku, będzie jakaś możliwość naprostowania tego "metalowego pręta" ? Przez to na 95% rygiel mi ciężko chodzi i siłownik nie ma siły wypchnąć do góry "cypka" no i niestety, ale drzwi się nie otwierają... Dopiero jak ręką sam otworzę i to też dość mocno trzeba pociągnąć.

Użytkownik Ogier Avatar Bates911
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    164 V6 3.0 12v

Domyślnie

Pret wygniesz, tylko niech ktoś mi powie jak otworzyć zablokowane drzwi :/