Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Temat: ICS - problem z radiem (działa gdy zimno)

Tomek85
    Gość

Domyślnie ICS - problem z radiem (działa gdy zimno)

Cześć,
    Mam dziwny problem z ICSem dotyczący radia (wszystkie częstotliwości). Gdy samochód jest zimny (za zewnątrz muszą być ujemne temperatury) to wszystko działa tak jak trzeba. Gdy samochód się rozgrzeje (lub na zewnątrz jest na plusie) to radio nie działa. W głośnikach słychać tylko szum (gdy ustawię FM lub AM). Próbowałem testować za pomocą FM transmitera, bez efektu - nadal było słychać tylko szum. Poczytałem trochę o tego typu problemach i postanowiłem podmienić wzmacniacz antenowy. Niestety, nie pomogło. Do wzmacniacza dochodzą 2 czerwone przewody - jest na nich napięcie. Nie widać, żeby ścieżki na szybie były przerwane - kable dobrze przylutowane do szyby. Wyciągnąłem ICSa, sprawdziłem czy antena dobrze "siedzi". Wszystko jest tak jak być powinno. ICS odtwarza kasety - z tym nie ma problemu. W drodze jest już "zmieniarka MP3" ale to nie zastąpi mi radia.
    Jakieś pomysły? Czyżby tuner w ICSie padł?

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Chyba jak nie podmienisz to się nie dowiesz. Profilaktycznie możesz go rozkręcić (sam moduł radia), przeczyścić, poprawić taśmy itd. Obawiam się jednak że to elektronika siada a w tym module z tego co wiem masz niestety kod.

Tomek85
    Gość

Domyślnie

Co rozumiesz przez "masz kod"?

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek85 Zobacz post
    Co rozumiesz przez "masz kod"?
    ...że jak zmienisz sam moduł radia (a możesz) to będziesz potrzebował nową kartę kodową. Pozostałe segmenty i części (moduł kasety, wyświetlacz itp) można wymieniać i nadal będziesz miał ten sam kod. Nie mam 100% pewności ale kod jest właśnie w module radia.

Tomek85
    Gość

Domyślnie

Ok, już kumam. Z tego co patrzę po alledrogo to i tak na segmenty nikt nie sprzedaje.
    Uświadomiłem sobie, że nie sprawdziłem bezpiecznika z tyłu ICSa. Czy gdyby był przepalony to objawy byłyby takie, że radio nie znajduje stacji? Wydaje mi się, że gdzieś coś takiego wyczytałem (w odniesieniu do ICS) ale nie mogę znaleźć ponownie.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Też ktoś o tym pisał, możesz sprawdzić. Ale z tego co ja pamiętam u siebie to po wyciągnięciu tego bezpiecznika siada całe zasilanie. Nawet wyświetlacz się nie świeci. Też miałem problemy z radiem ale inne.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Ostrów Mazowiecka
    Auto
    Była AR166 2.4 JTD 99r.

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    ...że jak zmienisz sam moduł radia (a możesz) to będziesz potrzebował nową kartę kodową. Pozostałe segmenty i części (moduł kasety, wyświetlacz itp) można wymieniać i nadal będziesz miał ten sam kod. Nie mam 100% pewności ale kod jest właśnie w module radia.
    Mylisz się
    Kod jest zapisany w Flash-u w dolnym module.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał cytryn Zobacz post
    Kod jest zapisany w Flash-u w dolnym module.
    Właśnie dlatego mówię że można zmienić górny moduł ale nie dolny. To twierdzisz że ten Flash można wyciągnąć z modułu? Gdzie to jest i jak wygląda?

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Ostrów Mazowiecka
    Auto
    Była AR166 2.4 JTD 99r.

Domyślnie

W zależności od wersji ICS-a, albo ten na górnym zdjęciu, albo w dolnym
    Pewności nie mam czy moduł górny nie jest parowany z dolnym. W module radia też siedzi eprom, bedę miał chwilę czasu to sprawdzę czy da się bez problemu podmieniać sam moduł radia.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	flash.JPG
Wyświetleń:	130
Rozmiar:	77.6 KB
ID:	81131

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

... no to właśnie o to mi chodziło że nie można podmieniać dolnego modułu radia. Przecież przeszczepić taką kość nie jest łatwo. To nie jest akcja dla wszystkich nie wspominając o tym że potem sprzęt najzwyczajniej może nie wstać w ogóle. Przegrzanie płyty lub styków jest bardzo łatwe. Nie każdy ma sprzęt i umiejętności. Dlatego napisałem że to odpada.
    Jeżeli chodzi o samą podmiankę modułów bo to można zrobić to niestety razem z modułem dolnym trzeba będzie mieć kartę kodową. Do górnego modułu nie trzeba. Jednak ICS jest przynajmniej przez dwie firmy robiony (był). Siemens i becker. Niestety moduły nie są kompatybilne. Tak więc kupno w ciemno może też nie przynieść rezultatu.