w pon wrzuce sceena gdzie sprawdzic temp zasysanego pow. jesli ona odbiega od tego co jest na zewnatrz to moze byc wina duzego zużycia paliwa
nie mylcie temp pow zasysanego z tem powietrza doladowanego, to sa dwie rózne wartosci, jedna jest mierzona poprzez czujnik w przepływce, druga jest mierzona poprzez czujnik doladowania na kolektorze ssącym.
Dzięki, będę wdzęczny. Jeżeli wspomniana przez Ciebie wartość będzie odbiegała od oczekiwanej to przepływomierz do wymiany,tak?
a przepływkę kupiłeś orginalną?tj.bosch 0280218120,to istotne bo podróbki innych firm mogą "szaleć".i faktycznie przeczyść tę klapę gaszącą i kanały za nią w kolektorze{lubi tam zbierać się syf zwłaszcza jak masz niezaślepiony egr}- u mnie pomogło,a egra zaślepiłem i odciołem całkowicie{tj.cinek się tym zajoł}ale polecam bo problem syfu z głowy.pzd.
Jeszcze żadnej przepływki nie kupiłem. Dzięki za informacje, na pewno tak zrobię
czyli wnioskuję, że najprawdopodobniej przepływomierz do wymiany + klapa gasząca do przeczyszczenia
źle się zrozumieliśmy-myślałem, że wymieniłeś przepływkę i dlatego pytałem o to czy na boscha-ale nie ma pewności czy to właśnie ona jest przyczyną usterki,koszt jest spory bo ponad 300,więc lepiej mieć pewność zanim wywalisz kasę.zacznij lepiej od czyszczenia i jak koledzy z forum sugerują badania parametrów żeby mieć pewność co do wymian i uszczuplania portfela...pzd
ceny zamenników zaczynają się od 100 z kawałkiem, ale oryginał to oryginał- zdaję sobie z tego sprawę. Póki co, za mojej kadencji przepływomierza nie wymieniałem
To inaczej, jeżeli nie będzie pokrywać się z temperaturą zewnętrzną to wtedy przepływka do wymiany,tak?
dokladnie, i niestety zapomniałem zrobić screena, cóż skleroza, w kazdym badz razie powinienes miec to na głównym spisie z silnika, pod koniec tabeli
-temp powietrza zasysanego przeływomierz, czy jakos tak, dzis w 2,4JTDM 2006 przegladałem i wylecialo mi z głowy, przepraszam.
pzd.