Strona 23 z 135 PierwszyPierwszy ... 13141516171819202122232425262728293031323373123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 1341

Temat: JTDm - Ciężko pali na nierozgrzanym silniku

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Kolej rzeczy w wypadku auta Czarnego (i mojego) jest taka:
    1. auto kręci rozrusznikiem, zżera to dużo prądu lub pojawia się jakieś zwarcie (przyjmijmy, że przyczyna nieznana)
    2. komputer ECU ma błędny odczyt temperatury (z powodu spadku napięcia, zwarcia lub z innego) i podaje złą ilość paliwa do cylindra, taką jakby silnik był ciepły
    3. silnik nie może odpalić
    4. pojawia się bąk z wydechu (niespalona ropa)

Więc trzeba się skupić na przyczynie pokazania temperatury 130*C, a nie na białym bąku, który jest skutkiem. Moja obecna teoria jest taka, że alternator miał jakieś zwarcie. Ostatecznie poszedł z dymem (widoczne są odymione części, przepalone jest uzwojenie, jest to dość częsta usterka 159, w zeszłym tygodniu mój warsztat wymienił jeszcze 2 alternatory w innych 159). Dam znać za 1-2 tygodnie czy problem pokazywania temp. 130*C wrócił czy nie. Bo na tą chwilę to co napisałem to jest moja wydumana teoria.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 02-07-2014 o 08:57

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

dzis z rana odpalila od strzala.Zero problemow.Od czasu do czasu pojawia sie problem ze skokiem temp. do 130*C ale baka pierwszy raz mi puscila

Użytkownik Romeo Avatar Franek Strzelba
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6

Domyślnie

Orientuje się ktoś z Was jaki numer ma czujnik położenia wału w 1,9 JTDm 16V mogący powodować ciężkie odpalanie ciepłego silnika?
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
    AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

A więc tak mój problem z odpalaniem został wyeliminowany całkowicie, ba... nawet potrafi lepiej niż Chuck Norris ponieważ potrzebuje mniej niż pół obrotu. Poniżej wkleiłem tekst z innego wątku, który to wypociłem zanim auto trafiło do mechanika. A dokładnie do Autka.pl

Cytat Napisał olo_84 Zobacz post
    też jestem zainteresowany gdzie jest ta opcja ciśnienia na starcie. Co do tego odpalania to jest już o tym wątek poruszony i niestety nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wielu twierdzi że po usunięciu klap auto odpala na dotyk. Niestety ja zanim tą teorię ogarnąłem klapy zregenerowałem i teraz nie wiem czy było by lepiej jak bym ich nie miał. Jak dla mnie to trzeba uszykować grosz i pojechać do mechanika (czytaj magik) i niech robi. Ostatnio zauważyłem taką zależność że jak auto podstawię pod firmę i w taką pogodę gdzie ok 16:00 jest mniej więcej 30 stopni na zewnątrz odpala mi prawie że zawsze po 3 razie. Natomiast rano jak odpalam auto tak ok 7:00 pełne zacienienie (temp. na pewno nie jest wysoka) auto pali prawie że od razu. Ja obstawiam że jest to wina temperatury na jakiś układ na jaki to nie wiem ale ja mechanikiem nie jestem, bardziej staram się to na logikę przyjąć. Wymieniałem termostat wraz z czujnikiem na BEHR wymieniałem czujnik ciśnienia na kolektorze regenerowałem kolektor zaślepiłem w pełni EGR + Program korekty przy 3 tysiącach na rozgrzanym silniku to jeden wtrysk leje na +1,6. przy równych obrotach nic nie przekracza powyżej 1, jedną świecę wymieniałam bo zgłaszała błąd akumulator kupiłem w zeszłym roku. Temat odpalania w moim aucie nasilił się jak przyszły upały. Jest jedna teoria której się mocno obawiam to uszkodzenie gładzi na cylindrach bo po wyjęciu kolektora (w zeszłym roku) była tylko jedna klapka reszta musiała wpaść do środka dodam że auto kupiłem też w zeszłym roku. Co poprzedni właściciel z tym zrobił tego nie wiem ale chyba nic skoro kolektor zdjąłem a tam brak 3 szt. Z czego jedna wpadła za mojej kadencji. Jeden z mechaników twierdz że auto nie trzyma ciśnienia i stąd te problemy z odpalaniem. Moja logika podpowiada mi że jak skoro na rozgrzanym pali za każdym razem. Fakt nad ranem jest troszkę gorzej ale tragedii nie ma. Mega problem to jak auto troszkę ostygnie ale stoi w upale to w tedy idę do auta i czekam jak nikt nie patrzy bo wstyd jak cholera.

Moja rada to jedz do mechanika co się zna ja z polecenia forumowiczów kieruję się do Krakowa. Myślę że temat jest dość znany jednak przyczyn i rozwiązań jest zbyt dużo

p.s. ja jeszcze postaram się z kimś zamienić przepływką i sprawdzić w moich warunkach co się dzieje to może przynajmniej wyeliminuje kolejną potencjalną przyczynę
    tak naprawdę to z odpalaniem w moim aucie był problem od samego początku zakupu auta. Jednakże że nie miałem porównania jak powinno auto odpalać przyjąłem to za normę. Niestety w moim przypadku ciężkie odpalanie sukcesywnie się pogarszało, z każdym kolejnym dniem eksploatacji. Lipcowe upały spotęgowały do tego stopnia że już myślałem że nie odjadę z miejsca gdzie tak naprawdę przed chwilą zaparkowałem. jeździłem po różnych mechanikach czytałem wszelkie wątki na forum drobnymi naprawami próbowałem temat ogarnąć. U lokalnych mechaników miałem robiony kolektor, czujnik ciśnienia, akumulator, świece, wtryski (próba przelewowa), wymiana termostatu z czujnikiem temperatury, czyszczony overbost zacząłem dolewać olej 2t. Przy odpaleniu nawet próbowałem modlitw aby obciachu nie robiła ale na nic się to nie zdało kasa i nerwy płynęły aż do momentu wyprawy do Krakowa. Auto dojechało o własnych siłach (Łódź-Kraków), wstępnie na miejscu z panem Tomkiem ustalono sprawdzenie i podniesienie dawek startowych które to podobno w większości przypadków pomaga. Jednak życie objawiło swoje prawdziwe oblicze. Auto zostało na 4 tygodnie gdzie wyjęto cały silnik wyrzucono na śmietnik głowicę wszystkie tłoki oraz turbinę. Wszystko to za sprawą klapek wirowych które wpadły do silnika i zrobiły kompletne spustoszenie. Klapki na tyle porysowały gładzie bloku że auto straciło ciśnienie a głowica popękała. Moje pytanie po pierwszych dniach diagnozy był takie to czemu auto w ogóle chodziło skoro brak było ciśnienia. Na odpowiedz usłyszałem dość proste logiczne wytłumaczenie podczas odpalania auto nie miało ciśnienia więc od razu nie było w stanie odpalić, jednakże że rozrusznik kręcił maszynerią, rozrzucany olej zaczął wypełniać szczeliny co w końcowym efekcie ciśnienie w komorach cylindra uzupełniało się do minimum potrzebnego zapłonu. Z uwagi że kręcił dość długo to jak już odpalił auto puszczało bąka (niedopalona ropa). A w przypadku upalnego dnia po dłuższym postoju olej był na tyle rzadki że przy kręceniu nie był w stanie tak szybko wypełnić i uszczelnić szczelin że trwało to po prostu znacznie dłużej niż przy chłodniejszym dniu. Niestety na głowicy i bloku się nie skończyło pozostałości po klapkach powędrowały do turbiny, gdzie uległa awarii zmienna geometria oraz wirnik. W efekcie gdy auto już odpaliło wyraźnie było słychać gwizd turbo. Po rozgrzaniu auta świst nie występował. A i na koniec gdy odbierałem auto, spytałem się czemu wszystkie 4 tłoki poszły do wymiany skoro jedna klapka na kolektorze została. W odpowiedzi usłyszałem że zmielone klapki nie wypadły tak szybko do wydechu one krążyły za sprawą EGR-u, który w tym czasie (zerwania klapek) jeszcze był aktywny. Pomimo tych wszystkich uszkodzeń auto się sprawowało bardzo dobrze przynajmniej dla mnie. Oczywiście pomijając problem z odpaleniem auto miało ładną dynamikę nie zaciągał oleju spalanie na trasie miałem 6,9 w mieście 9,5. Auto nie miało żadnych spadków mocy o czym myślę że może potwierdzić serwis Autka.pl. Problem występował gdy się chciało przekroczyć prędkość 180 km/h w tym momencie otrzymywałem błąd przeładowania turbiny i załączenie stanu serwisowego. Cała zabawa zakończyła się na kilku tysiącach zł.

Moja rada dla tych co szukają przyczyny... warto sprawdzić ciśnienie na cylindrach!!! Nie mówię że to każdego może dotyczyć ale nasze 159 coraz większe na rynku będą mieć przebiegi i takie sytuacje jeśli ktoś w porę nie załatwi to będzie miał duże szanse na takie akcje jak u mnie. Druga sprawa że zapewne jest kilku takich co nawet nie wie że silnik zaciągną klapki i z takim stanem nadal się porusza

Poniżej wstawiam zdjęcia elementów które zostały na pamiątkę.

Głowica 4 zdjęcia

tłoki

uszkodzony wirnik turbiny

Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	01.jpg
Wyświetleń:	653
Rozmiar:	125.6 KB
ID:	142754   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	02.jpg
Wyświetleń:	620
Rozmiar:	125.0 KB
ID:	142755   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	03.jpg
Wyświetleń:	602
Rozmiar:	144.8 KB
ID:	142756   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	04.jpg
Wyświetleń:	626
Rozmiar:	133.7 KB
ID:	142757   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	tlok.jpg
Wyświetleń:	603
Rozmiar:	93.8 KB
ID:	142758  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	tlok1.jpg
Wyświetleń:	612
Rozmiar:	75.1 KB
ID:	142759   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	tlok4.jpg
Wyświetleń:	626
Rozmiar:	87.0 KB
ID:	142760   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	turbo.jpg
Wyświetleń:	603
Rozmiar:	50.8 KB
ID:	142761  

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

widzialem na fejsie u tomka zdjecie Twojego wirnika i tak sie zastanawialem kto to mial takie szczescie

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

Tyle ze ja mam takie odpalanie a mam 8 v czyli klapek brak.ogarniam temat podniesienia dawek.zobaczymy czy to coś da

Użytkownik Maniak resoraków Avatar łuk4sz
    Auto
    159 2.0 JTDm (2021 -) 159 1.9 JTDm 8V 2010 berlina (2014-2018)

Domyślnie

Ja też myślę modzić z dawkami. W poniedziałek dam znać czy pomogło.

Auto

Domyślnie

Tak alfina "odpalała" przed operacją zwiększenia dawek:

https://www.youtube.com/watch?v=NYruX0o6XIE

a tak po:

https://www.youtube.com/watch?v=vKLP...ature=youtu.be

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

oj strasznie to u Ciebie wyglada

u mnie od strzala praktycznie

Auto

Domyślnie

No do ideału brakuje... Zaczynają mi się pomału kończyć pomysły co dalej.